Bouwvakkers leren manoeuvreren met ‘dronkenmansbril’

De werknemers van ATF weten dat ze de laatste werkdag voor de zomervakantie niet mogen missen. Dan is het fun. De 120 bouwvakkers volgen de ene na de andere workshop. Deze keer stond het thema ‘ik heb grip op veiligheid’ centraal.

“Het is een traditie dat we elke laatste werkdag voor de vakantie een grote happening doen”, legt zaakvoerder Mieke Frijters uit. “Geen pretparksfeer, wel plezier, actie en theorie rond een thema dat voor ATF, medewerkers en hun gezinnen belangrijk is. Nu staat verkeersveiligheid centraal. Omdat wij veel aan wegen werken, heeft die verkeersveiligheid natuurlijk ook een sterke invloed op de arbeidsveiligheid van onze mensen.”

Veilig en schadevrij manoeuvreren kun je leren, maar het wordt moeilijker als je als chauffeur een ‘dronkenmansbril’ op je neus krijgt. Dat is wat in een van de workshops gebeurde. “Een chauffeur met zo’n bril en drie passagiers nemen plaats in de wagen. Ondanks de zomerhitte dragen ze een regenpak. Boven op het dak staat een kruiwagen gevuld met water. In het dak van de wagen zijn vier douchekoppen verwerkt. Wanneer de chauffeur te wild rijdt of te hard remt, kwakt het water over de kruiwagen en krijgt iedereen een koude douche”, zegt Koen Van Caesbroeck van ATF.

Aan de ander kant van het bedrijfsterrein zit Ad Geers (62) mee in een elektrisch wagentje. Ad werkt al 44 jaar bij ATF. “Ik heb er nooit over gedacht om hier weg te gaan. Kijk wat hier vandaag gebeurt. Ik ken geen ander bedrijf waar dit gebeurt.”

https://www.gva.be/cnt/dmf20180706_03601645/bouwvakkers-atf-leren-manoeuvreren-met-dronkenmansbril