De Groene Weg

Bij een familiebedrijf als ATF gaan we voor zorgzaamheid naar al onze stakeholders toe: klanten, medewerkers, leveranciers en onze samenleving. Het zit in onze genen om zorg te dragen voor elkaar en de maatschappij waarin we leven.

Om onze toekomst en die van de volgende generaties te garanderen is het van belang dat ieder zijn steentje bijdraagt. Op deze manier houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

Mobiele betoncentrale

Als wegenbouwer in de Antwerpse haven wil ATF gerecycleerde granulaten – het resultaat van gebroken puin uit afbraakwerken – én uitgegraven zanden een hoogwaardige tweede leven geven. Denk hierbij aan toepassingen zoals mager beton, stabilisé en andere bouwmaterialen.

Dat doen we met een elektrisch aangedreven mobiele betoncentrale, die we rechtstreeks inzetten op de werven van onze klanten. Door ter plaatse te produceren met gerecycleerde grondstoffen:

  • vermijden we onnodige transporten,
  • voorkomen we productieoverschotten,
  • én verhogen we de kwaliteit van het hergebruik.
 

Zonnepanelen

Wie ATF vanuit de lucht bekijkt, ziet meteen één opvallend kenmerk: een dak vol zonnepanelen dat als een grote spiegel schittert in de zon.

Deze panelen wekken voldoende groene stroom op om het hele gebouw van energie te voorzien. En is er stroom over? Dan gaat die rechtstreeks naar ons laadpunt, waar je tijdens de werkuren je elektrische auto of fiets eenvoudig kunt opladen.

Slim, duurzaam en 100% in eigen beheer.

Laadpalen

ATF ging voluit de uitdaging aan om haar CO₂-uitstoot te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. De parking werd volledig heraangelegd en voorzien van elektrische laadpalen.

In combinatie met de zonnepanelen op het dak laden we ons wagenpark nu op met duurzame én voordelige energie.

Medewerkers kunnen hun elektrische wagen tijdens de werkuren gratis opladen. Bovendien werd ook een openbare laadpaal geplaatst, zodat ook buurtbewoners, tegen betaling, hun voertuig bij ons kunnen opladen.

Meer info? Klik hier!

Slim en duurzaam op de werf

De beste ideeën? Die komen van onze eigen ATF-ers.
Slimme oplossingen ontstaan op de werkvloer. Zo kwamen onze medewerkers zelf met eenvoudige maar doeltreffende acties om duurzamer te werken:

  • Timers op de verwarming in de werfkeet, zodat er geen energie verspild wordt.
  • Plastic bekers eruit, persoonlijke koffiemokken erin — minder afval, meer karakter.

Kleine ingrepen met een grote impact. Daar worden we samen beter van.

Recycleren van wegenbouwmateriaal

Bij ATF speelt recyclage van wegenbouwmaterialen een belangrijke rol. Wij verwerken beton-, metsel- en asfaltpuin tot hoogwaardige CE- en COPRO-gecertificeerde granulaten, die opnieuw ingezet worden als fundering of onderfundering bij wegenwerken.

Hiervoor beschikken we over een mobiele zeefinstallatie (trommel- en vlakzeef), die uitermate geschikt is om grond, stenen, zoden en andere materialen te zeven volgens de gewenste korrelgrootte.

Dit zeefwerk kan zowel op onze site als rechtstreeks bij u op locatie uitgevoerd worden, dankzij de mobiele en makkelijk verplaatsbare opstelling.

ATF engageert zich voor circulair aankopen

ATF ondertekende samen met minister Schauvliege de Green Deal ‘Circulaire Aankopen’. Daarmee tonen we onze ambitie om actief bij te dragen aan een duurzamere economie.

We zijn klaar om, samen met onze klanten, innovatieve circulaire aankooptrajecten op te zetten en mee te bouwen aan de toekomst van verantwoord ondernemen.

Een tweede leven voor werkkledij en PBM’s

Naast onze milieustraat zamelt ATF ook versleten werkkleding, veiligheidsschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen van eigen medewerkers in. Een externe partner haalt deze materialen op, sorteert en ontmantelt ze zorgvuldig, zodat ze maximaal kunnen worden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen of producten.

Zo geven we samen afval een nieuwe waarde, en verkleinen we stap voor stap onze ecologische voetafdruk.

Leren, bouwen én verbinden

Tijdens de extra winteropleidingen op zaterdagen zetten onze gemotiveerde ATF-ers hun vaardigheden in voor een prachtig project: de aanleg van riolering en verhardingen rond het nieuwe Chirogebouw. Een leerzame ervaring voor onze mensen én een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap.

Wat dit project extra bijzonder maakt? De kinderen van de Chiro ontwierpen zelf het speelterrein. Tijdens hun kerstfeestje, dat doorging in de zaal van ATF omdat hun lokaal toen nog in verbouwing was, tekende elk kind zijn of haar droomontwerp.

Die ideeën vormden de basis voor de inrichting van het terrein. Een prachtig voorbeeld van samenwerking, betrokkenheid en wederzijdse winst.

Een Ganzenbord voor Zandvliet

Een halve eeuw ATF: dat vierden we groots. Tijdens het jubileumfeest werden giften ingezameld voor een goed doel, en ATF verdubbelde met trots het ingezamelde bedrag.

Het resultaat? Een prachtige speeltuin in Zandvliet, tot stand gebracht met de steun van medewerkers, klanten en partners. En wat kon het thema beter vatten dan een eeuwenoude traditie uit de polder? Ganzenrijden werd het centrale motief — een speelse knipoog naar het lokale erfgoed én een plek waar kinderen uit de buurt nu naar hartenlust kunnen ravotten.